De laatste jaren zijn webinars steeds populairder geworden. Het is steeds vaker een onderdeel van de communicatiemix binnen een organisatie. Binnen de contentmarketing kan een webinar dienen om kennis te delen, mensen op te leiden en leads te genereren.
Je kunt over vrijwel elk onderwerp een webinar geven.
Voor het organiseren van een succesvol webinar moet je letten op de volgende zaken. Wij geven je tips.
-
Webinarsoftware
“Een goed begin is het halve werk” is de bekende uitspraak. Niets is minder waar bij het organiseren van een webinar. Omdat je in een webinar werkt met beeld, geluid, een presentatie en soms meerdere mensen (bijvoorbeeld bij een interview) is het belangrijk dat de techniek goed geregeld is. Je wilt niet dat er zich tijdens het webinar technische problemen voordoen waar de presentator of de deelnemer last van hebben. Deelnemers kunnen in dat geval het webinar verlaten, dat zou zonde zijn.
De eerste stap die je moet nemen is het aanschaffen van de juiste software. Denk hierbij aan bijvoorbeeld…
- WebinarGeek
- Demio
- GoToWebinar
- Adobe Connect
- WebinarNinja
- JetWebinar
De keuze voor de software ligt ook aan jouw persoonlijke wensen en behoeftes. Wil je gebruik maken van animaties en andere extra features? Heb je de voorkeur om het programma gekoppeld hebben aan je e-mailmarketing programma? Maak je gebruik van een software waaruit je ook kunt mailen?
Allemaal vragen waar je over na kunt denken bij het kiezen van een webinar software.
-
Webinarpresentatie
Het geven van een webinar is anders dan live presenteren voor een groep mensen op een event of congres. Om een succesvolle webinarpresentatie te geven, komen er andere zaken om de hoek kijken. Een webinar is een vorm van een online evenement. Deelnemers zien en horen jou alleen via een beeldscherm. Waarbij je op een live event meer interactie kan realiseren, is dat bij een webinar een stuk lastiger.
Het is daarom belangrijk om een presentator in te schakelen die een prettige stem heeft om naar te luisteren en het voor de deelnemer interessant maakt om erbij te blijven. Zorg voor variatie in de slides, zorg voor veel interactie met de deelnemers en maak gebruik van afbeeldingen of animaties. Daarnaast is het belangrijk om je webinar gefocust en krachtig te houden. Blijf bij de kern van het verhaal of de informatie die je wilt overbrengen. Mensen vinden het vaak lastig om naar een langdradig verhaal te luisteren. Zorg ervoor dat je de belangrijkste punten hebt gedeeld en houd rekening met opmerkingen en vragen van de deelnemers achteraf.
-
Check, check, dubbelcheck
Zodra je helemaal klaar bent om het webinar te geven, is het belangrijk om meerdere tests uit te voeren en te oefenen. Beter één controle teveel, dan dat er zich veel fouten voordoen.
Zorg dat je ver van te voren alles hebt getest op techniek, maar ook de presentatie is belangrijk om te controleren. Zijn alle spelfouten uit de presentatie? Staan de slides in de goede volgorde? Ben je nog dingen vergeten?
Maar ook: staat de e-mailcampagne met mails klaar?
Denk hierbij aan:
- Bevestigingsmail na registratie
- Reminders
- Bedankmail met je aanbod
Schakel collega’s in om je te helpen met de test. Doe alsof je het webinar écht gaat geven en loop het hele proces langs. Zodra je dit met genoeg tijd van tevoren hebt doorgenomen, heb je nog de ruimte om zaken aan te passen wanneer je merkt dat er zich toch problemen voordoen.
-
Ondersteuning tijdens het webinar
Wanneer je zelf op het punt staat om je webinar te geven, sta je in het middelpunt van de belangstelling. Op dat moment wil je je alleen bezighouden met jouw verhaal overbrengen naar de deelnemers. Je wilt hier alle aandacht voor hebben.
Toch kan het gebeuren dat vlak rondom de start, mensen problemen hebben met inloggen of overige vragen hebben. Op dat moment is het fijn als je ondersteuning hebt van iemand die deze vragen en opmerkingen kan beantwoorden.
Hetzelfde geldt voor technische problemen. Zorg ervoor dat een collega (of meerdere) toegang heeft tot het webinar om je eventueel bij te staan en te checken of je goed te verstaan bent.