AMP (ofwel: Accelerated Mobile Pages)
08 oktober 2019 

AMP (ofwel: Accelerated Mobile Pages)

AMP is door Google in het leven geroepen om gebruikers van Google op mobiele apparaten een nog betere en snellere gebruikerservaring te geven.

Er zijn twee dingen erg belangrijk:

  1. Snelheid (ofwel sitespeed)
  2. Mobile (ofwel Mobile SEO) 

Steeds vaker gebruiken mensen hun mobiel of tablet om iets op te zoeken op internet. Daarom wil Google graag dat een website voldoet aan deze voorwaarden. Weinig mensen maken hier al gebruik van, doe hier dus je voordeel mee!

Wat zijn AMP’s?

Dit zijn snelle aangepaste HTML varianten van webpagina’s. Pagina’s met bijvoorbeeld tekst, afbeeldingen en/of video’s worden supersnel geladen op een mobiel apparaat.

Een pagina op je website bestaat uit HTML code. Deze code bevat vaak veel elementen die het laden van je website traag maken. Hoe meer codes je gebruikt op je website, hoe lastiger het wordt voor Google om je website te kunnen indexeren. Codes die je website vervuilen zijn bijvoorbeeld (externe) java scripts die in bijna elke plug-in van WordPress zit, iframes (zoals wanneer je een YouTube video of Facebook element insluit) maar ook plaatjes, video’s en audio.

Alles wat je extra toevoegt aan je basis website, vervuilt je website. Deze vervuilende elementen worden in AMP pagina’s door Google vervangen door aangepaste elementen. Zelfs de vormgeving van je website wordt aangepast.

Weinig ondernemers maken hier nog gebruik van. Je kunt je concurrent hierin dus een stap voor blijven.

AMP gebruiken in WordPress

Je kunt in WordPress een plug-in installeren om AMP’s te gaan gebruiken. Voor eenvoudige WordPress website is de plug-in ‘AMP for WordPress’ een prima plug-in. Het is makkelijk te installeren en simpel in gebruik.

Zoek de plug-in op, en klik vervolgens op ‘Installeren’. Na het installeren kies je voor ‘Activeren’.

Links onderin je WordPress admin menu verschijnt nu een knop ‘AMP’. Ga er met je muis overheen en klik op ‘General’. Hier krijg je een overzicht van alle mogelijkheden waarvan je kunt aangeven of ze gegenereerd moeten worden voor AMP. Klik vervolgens op ‘Save changes’.

Controleren of AMP werkt

Je kunt controleren of het werkt door naar een blog in je website te gaan en in de adresbalk achter de URL /amp/ te tikken. Als het goed is krijg je dan de AMP-versie van je website te zien.

AMP settings

 

 

 

 

 

Wil je je AMP-pagina’s ook aan kunnen passen ? Gebruik dan niet de bovenstaande WordPress plug-in, maar installeer en activeer de plug-in ‘AMP for WP – Accelerated Mobile Pages’. Deze plug-in biedt meer ondersteuning voor de integratie met andere plug-ins en geeft je ook meer keuze voor verschillende designs.

Gebruik je Phoenix? Dan is dit al geregeld

Werk je met een Phoenix website? Don’t worry! Phoenix websites zijn super schoon opgebouwd qua HTML en mijden externe plug-ins. De afbeeldingen op je website worden automatisch verkleind en ook focust Phoenix op de snelheid van je website.

Alle ontwikkelingen worden in de gaten gehouden en Phoenix sites zullen automatisch aansluiten op Google AMP. Je blogs en pagina’s zullen automatisch aan Google doorgegeven worden.

Phoenix Websites | Part Webdesign

 

Reactie plaatsen