Social media automatiseren: dit zijn de voordelen
28 oktober 2020 

Social media automatiseren: dit zijn de voordelen

Vind jij het ook lastig om je social media kanalen heel consistent bij te houden? Je bent niet de enige! Veel ondernemers lopen hier tegenaan. Daarom kan het verstandig zijn om je social media te automatiseren.

Misschien herken je het wel:

“Wat moet ik vandaag schrijven op Facebook? Ik kan niks bedenken”

“Het kost me elke dag veel te veel tijd”

“Ik heb geen zin om daar dagelijks over na te denken”

“Ik steek mijn tijd liever in andere zaken”

Deze uitspraken zijn vanaf nu verleden tijd. Waarom? Omdat het makkelijker kan!

Social media, is net als veel andere marketingactiviteiten, te automatiseren. De eerste stap is het maken van een contentkalender.  Bedenk van te voren welke informatie je wilt delen. Dit kunnen ook mooie recensies zijn van klanten. Dingen waar je mee bezig bent / gaat zijn. Persoonlijke verhalen of resultaten die je hebt behaald. De tweede stap is het vooruit inplannen van deze content. Met Studio voor Makers is het heel eenvoudig om je berichten voor Facebook en Instagram in te plannen.

Wat zijn de voordelen van het maken van een contentkalender en het inplannen van je posts?

  1. Bespaar tijd

Zoals een van bovenstaande uitspraken: Ik steek mijn tijd liever in andere zaken, blijkt dat het bedenken, creëren en posten van social media berichten de meeste mensen teveel tijd kost. Toch moeten de posts wel geschreven worden. Dus hoe kan je dan tijd besparen?

Veel ondernemers zijn dagelijks druk met hun klanten. Ze hebben geen tijd en zin om in de avond hun social media nog bij te houden. Als je gebruik maakt van een contentkalender en je bijvoorbeeld twee keer per maand twee of drie uurtjes gaat zitten om de berichten vooruit te plannen, geeft dat rust. Je zult zien dat, als je eenmaal bezig bent en je kunt focussen op de content die je wilt delen, het veel makkelijker gaat dan je elke keer tussendoor iets moet verzinnen. Maak bijvoorbeeld één uitgebreid blog per maand. Je kunt hier diverse posts mee maken om te delen op Social Media.

Staan je posts ingepland? Mooi, dan heb je er geen omkijken meer naar. Ideaal toch?

Op basis van je strategie gebruik je een globale planning met terugkerende (wekelijkse) posts. Maar let op: je hoeft niet de week of maand vol te stoppen met allerlei posts. Houd ruimte over. Zo kun je ook spontaan een post plaatsen, wanneer je bijvoorbeeld op een mooie locatie bij een klant bent of wanneer je een tof evenement bezoekt.

  1. Structuur

Naast dat het automatiseren van je social posts je tijd bespaart voor de rest van de week of maand, brengt het je ook structuur. Het geeft rust in je hoofd. Je weet wanneer welk bericht geplaatst wordt en wanneer deze ook terugkeert.

Je kunt met structuur werken aan de vaste posts die je op je kanaal publiceert. Hoe kan je deze posts bijvoorbeeld verbeteren? Promoot je je blogs, hoe kun je dit optimaliseren?

  1. Inzicht

Doordat je met één tool of software werkt om je social media te automatiseren, heb je ook continue inzicht in wat er gepubliceerd wordt.

Je ziet voor welke kanalen er genoeg posts ingepland staan en voor welke kanalen er eventueel nog wat gemaakt / ingepland moet worden.

Vaak kun je ook in deze social media automatiseringstools zien hoe de posts het doen. Wat voor resultaten zie je? Is er veel betrokkenheid met je volgers? Welke berichten hebben het goed gedaan en welke minder? Je kunt hier de volgende keer bij het inplannen van je berichten op inspelen.

Allemaal belangrijke inzichten om je strategie weer aan te scherpen en te optimaliseren.

Welke tools kun je gebruiken om je social media te automatiseren?

1. Studio voor makers (Facebook)
Deze tool kun je gemakkelijk via Facebook gebruiken. Je kunt berichten schrijven en inplannen voor zowel publicatie op Facebook als Instagram

2. Hootsuite
Hootsuite is een wat groter platform waarbij je berichten kunt schrijven en inplannen voor verschillende social media kanalen. Zo kun je een bericht op Instagram plaatsen, maar tegelijkertijd bijvoorbeeld ook op Facebook, LinkedIn en Twitter.

3. Buffer
Buffer is ook een programma waarmee je social media berichten kunt inplannen. Ook kun je met deze tool een analyse loslaten op alle posts die je op social media hebt gepubliceerd. Hoeveel interactie generen deze berichten? Komt er resultaat uit? Hoeveel mensen klikken erop?
Dit kun je weer meenemen in het aanscherpen van je social media strategie.

Wil je meer informatie over het automatiseren van je social media berichten? Of loop je vast bij het opzetten van jouw social media strategie? Wij denken graag met je mee.

Stuur gerust een berichtje naar info@youronlineboost.nl. Whatsapp’en mag ook naar 0628834144.

Reactie plaatsen